Les vies de comunicació

LS Gods

En aquesta nova entrada vos informarem sobre com comunicaven els romans els seus territoris, voreu que és molt interessant.




Per començar cal destacar que els romans van ser els primers en crear una xarxa tan completa de carreteres, com veim a la següent imatge.

Aquí, podem contemplar, la feina tan gran que feren els romans i aquí només es destaquen les vies més importants. Al principi les vies les començaren a fer per tal de sufocar qualsevol revolta als territoris romans, i així l'excèrcit es podia moure ràpidamental final però, acabaren servint també com a mitjà de comunicació entre territoris.D'aquesta manera, es millorà el comerç i la relació entre la població civil.

En aquesta xarxa tan extensa però, no totes les carreteres eren iguals i distingien 4 tipus de vies:
-Via: Camí força ample en el qual s'hi podien creuar 2 vehicles.
-Iter: Camí per anar a peu, amb un animal de càrrega o amb lliteres.
-Actus: Camí per a un sol vehicle o animal de càrrega.
-Semita: Camí petit.

Per saber els passos que seguien per construir les diferents vies, mirau la següent imatge interactiva:
S'ha de dir que, quan els enginyers es disposaven a construir una via, sempre traçaven el recorregut en línia recta tot i que després hagués interferències segons els obstacles que es trobaven pel camí, tot i que sempre tornaven al traçat original.
En el cas de que es trobessin un riu construien un pons(per a nosaltres pont) amb els quals arribaren a aconseguir molta bellesa, amb els seus arcs característics, com al de la següent foto


Els nostres amics romans, no es conformaren amb la feina que feien a l'hora de construir la via, sinó que a més en les vies més importants col·locaven unes columnes de pedra en forma cilíndrica de aproximadament 2 metres d'alçada anomenades milliarium o en català simplement mil·liaris. Per altra banda també trobavem mansiones(del llatí mansus, forma verbal derivada de manere que significa lloc on passar la nit durant un viatge) a les vies més importants, el que per nosaltres serien els hostals.


Aquesta imatge n'és un bon exemple de milliarium, situat a Càceres a la via de la plata. Cal destacar que els mil·liaris es situaven cada mil passes, és a dir uns 1480 metres de forma aproximada, i en aquests es solia indicar la distància recorreguda o la distància fins al punt d'arribada de la via, a més també tenien una inscripció amb el nom del constructor o bé el restaurador de la via que moltes vegades era el que acabava donant el nom d'aquesta. Per acabar, en els mil·liaris també s'incloïa la distància expressada en milles.

Una petita curiositat és que al fòrum de Roma es troba el milliarum aureum, del qual partien totes les vies romanes i és d'aquí que, com estaven totes les vies conectades és diu allò de "tots els camins porten a Roma".


Els romans arribaren a abarcar uns 85.000 km, si, una xifra bastant increïble, la majoria d'aquests però, les trobam a la nostra estimada península Ibèrica. Aquí la via més important, era l'Herculea que acabà anomenant-se Via Augusta per la reconstrucció que dugué a terme l'emperador August. Aquesta via anava des de els Pirineus (que era l'entrada pels romans a Hispània) fins a Cadis.

Aquest seria el recorregut de la Via Augusta.

I fins aquí les entrades sobre cultura romana, per acabar tenim una petita enquesta ;)

No hay comentarios:

Publicar un comentario